کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

تحلیلگر مسایل اقتصادی در گفت و گو با نفت ما:

سرعت فرار سرمایه در شرایط جنگی خسارت سنگینی به کشور وارد می کند

در تامین بنزین در جنگ ۱۲ روزه بسیار خوب عمل شد

13 تير 1404 ساعت 8:56

افقه گفت: مهمترین اثری که شرایط جنگی به کشورها می گذارد، محدودیت در همکاری اقتصادی_تجاری با کشورهای دیگر است. اساسا رشد اقتصادی بدون داد و ستد با کشورهای دیگر و همچنین بدون تزریق سرمایه خارجی امری نشدنی است.


مرتضی افقه، تحلیلگر مسایل اقتصادی، در گفت و گو با خبرنگار آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی «نفت ما» درباره تبعات جنگ 12 روزه روی مناسبات اقتصادی ایران اظهار داشت: جنگ تبعات اقتصادی بین همه کشورها دارد. یعنی در وهله اول میل به فرار سرمایه را می توان به واکنش مردم به فضای جنگی دانست. درباره وظیفه دولت هم باید ذکر کرد، تلاش برای تامین مایحتاج مصرفی مردم باید در دستور کار قرار بگیرد که اتفاقا دولت چهاردهم در این بحث مهم به خوبی توانست، رضایتمندی عمومی را جلب کند. مخصوصا در تامین بنزین که دولت در این کار سخت توانست، خوب عمل کند و مردم به راحتی سفرهای خود را انجام دادند.
دانشیار دانشگاه شهید چمران اهواز در ادامه گفت: مهمترین اثری که شرایط جنگی به کشورها می گذارد، محدودیت در همکاری اقتصادی_تجاری با کشورهای دیگر است. اساسا رشد اقتصادی بدون داد و ستد با کشورهای دیگر و همچنین بدون تزریق سرمایه خارجی امری نشدنی است. بنابراین ایران که در سال های اخیر تحت شدیدترین تحریم ها از حضور در بازارهای اقتصاد جهانی محروم بود، به واسطه جنگی که متحمل شد، از این به بعد باید به استقبال تحدیدهای بیشتری هم برود که چنین حالتی، مانع ساز است و خسارت های سنگینی به همراه خواهد داشت. بنابراین دولت و البته حاکمیت باید به لحاظ دیپلماسی وارد عمل شوند تا به هر طریق ممکن بسترهای ادامه جنگ با اسرائیل را مسدود کنند تا از تبعات سهمگین جلوگیری شود.
او افزود: در این شرایطی که غرب با فرمان داری اسرائیل و آمریکا ایران ستیزی را در دستور کار قراد داده است، کشورهای مثل چین و روسیه با وجود اینکه به لحاظ نظامی حتی پشتیبانی حداقلی هم از ایران نداشتند، در بحث همکاری های اقتصادی- تجاری می توانند کمک حال اقتصاد ما باشند. همانطور که چینی ها همچنان مشتری اصلی نفت ایران هستند. با این حال آنچه معلوم است، این است که اگر بنا بر ادامه رویارویی نظامی با اسرائیل باشد، نمی توانیم به ترمیم فضای کدر فعلی امیدی داشته باشیم، چرا که همکاری با همسایه ها و چین به قدری ظرفیت ایجاد نمی کند که اقتصاد در ایران از بحران رهایی پیدا کند.
وی با اشاره به تاثیرپذیری بازار ارز از فضای جنگی افزود: اینکه بازار دلار و طلا به لحاظ روانی در شرایط جنگی با شلختگی و به هم ریختگی مواجه شود، باید گفت خیلی طبیعی و قابل انتظار است. این شرایط در حالی است که متاسفانه در ایران همه موارد اقتصادی و حتی بورس اثرپذیری زیادی از نرخ ارز دارد. به همین دلیل باید منتظر موج افزایش قیمت ها، رکود تولید و …باشیم.
این چهره درباره ناترازی ادامه دار حوزه مهم انرژی خاطر نشان کرد: درباره بحث تاثیرگذار انرژی باید گفت، تامین پایدار انرژی ارتباط مستقیم با رشد اقتصادی، ثبات قیمت‌ ها و ایجاد اشتغال دارد. در واقع کمبود یا قطع منابع انرژی می ‌تواند به کاهش تولید، افزایش هزینه‌ ها و تورم منجر شود و در نهایت بر توان رقابتی کشورها در عرصه جهانی تأثیر بگذارد. همچنین لازم به اشاره است که انرژی تأثیر مستقیمی بر هزینه ‌های تولید، قیمت کالاها و خدمات و تصمیمات مصرف ‌کنندگان دارد. بنابراین حالا که با کمبود انرژی روبرو هستیم، حل مسائل اقتصادی امری دشوار شده است. در واقع به دلیل عوامل مختلف داخلی و خارجی، به ‌ویژه ناکارآمدی‌ های مدیریتی، بوروکراسی ناکارآمد، تحریم‌ها و تنش‌ های منطقه‌ ای وضعیت بحرانی به خود گرفته است، این مسائل در کنار کمبود منابع انرژی، فشار زیادی به اقتصاد کشور وارد کرده‌اند.
افقه در پایان تاکید کرد: دیپلماسی تنها راه حل مسائل اقتصادی است.


کد مطلب: 172322

آدرس مطلب :
https://www.naftema.com/interview/172322/سرعت-فرار-سرمایه-شرایط-جنگی-خسارت-سنگینی-کشور-وارد-می-کند

نفت ما
  https://www.naftema.com