صباح زنگنه، تحلیلگر مسائل بین الملل در گفت و گو با خبرنگار آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی «نفت ما» درباره تبعات مثبت همکاری های سیاسی و اقتصادی ایران با عربستان اظهار داشت: اتفاق مثبتی که در سیاست خارجی رخ داد این بود که جمهوری اسلامی و دولت سعودی بنا را بر پایان تنازع و نزدیکی بر اساس تامین منافع هر دو کشور گذاشتند. بنابراین در برهه ای که ایران مورد تهدید غرب است، عربستان برای میانجیگری دو هدف دارد که شامل حفظ امنیت و آرامش منطقه خاورمیانه و جلوگیری از ضربه پذیری ایران به عنوان کشوری که با آن منافع مشترک دارد، می شود. در واقع عربستان و ایران به لحاظ اقتصادی احتیاج چندانی به همدیگر ندارند. نکته مهم اما این است تعامل طرفین می تواند تاثیری مستقیم در به نتیجه رسیدن برنامه های اقتصادی که در منطقه دارند، داشته باشد.
کارشناس مسائل بین الملل در ادامه گفت: اینکه ایران با عربستان و دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس همکاری نزدیکی داشته باشد، می تواند بخشی از تحریم ها را خنثی کند و به همین مقدار، به هنگام مواجه با آمریکا و کشورهای غربی دستِ بالا داشته باشد. همچنین ذکر این نکته هم ضروری است، آمریکا و اسرائیل تلاش شان را برای به هم زدن رابطه ایران و عربستان به کار خواهند گرفت. اما گمان نمی رود، محمد بن سلمان با اراده دونالد ترامپ یا بنیامین نتانیاهو بنا را بر دوری مجدد با ایران بگذارد.
او افزود: واقعیت تلخ چیزی جز این نیست که تحریم عملا درآمد نفتی ایران را قفل کرده است. با این حال از آنجایی که عربستان سعودی درگیر محدودیت های بین المللی نیست، می تواند در مدیریت نفتی ما نقشی توام با تاثیرگذاری داشته باشد. به این معنی که سعودی ها با نفوذی که در بازار جهانی نفت (اوپک) دارند، می توانند کشورهایی را که خود را ملزم به رعایت محدودیت های بین المللی نمی دانند، برای داد و ستد نفتی با ایران ترغیب کنند. در واقع متاسفانه دستِ ایران برای تحرکات دیپلماسی و اقتصادی بسته است و همسایه ای مثل عربستان می تواند در این شرایط دشوار به یاری از ایران رایزنی هایی توام با نتیجه مثبت صورت بدهد.
زنگنه در پایان یادآور شد: نزدیک به 2 دهه است که نفت ایران در چنگال سیاست خارجی گرفتار شده و به همین میزان درآمد نفتی ما به طور شگفت انگیزی کاهشی شده است. بنابراین حالا که احتمال تفاهم با غرب به شدت پایین آمده و به همین مقدار ماندگاری تحریم ها بیشتر شده است، لازم است همکاری و تعاملی جدی با کشورهای همسایه، به ویژه با عربستان سعودی داشته باشیم تا تبعات تنازع همیشگی با آمریکا و کشورهایی اروپایی و البته جنگ 12 روزه با اسرائیل حتی المقدور کمرنگ تر شود.