مجید صدری، رئیس هیئت مدیره
شرکت هتکو در گفت و گو با نفت ما درخصوص محصولات و خدمات این شرکت که از آن می توان به عنوان لینده ایرانی نام برد، اظهار داشت: شرکت هتکو طی 28 سال گذشته قدمهای محکم و مستمری در صنعت برداشته و کار خود را با ساخت کمپرسورهای معمولی شروع کرده و امروز به زنجیره کاملی از پلنتهای جداسازی هوا برای تولید گازهای صنعتی مثل اکسیژن، نیتروژن و آرگون به روشهای کرایوژنیک و جذبی رسیده است. ما در ابتدا کمپرسورها، سیستم های Purification و مخازن Cryogenic و نهایتا Cold Box، سیستم های کنترل و نهایتا لایسنس این پلنتها را به دست آوردیم و تنها شرکت دانش بنیان در زمینه ASU در کشور هستیم و از نسبت و تشبیه هتکو به لینده تشکر می کنم.
صدری افزود: هدف ما اینست که مانند دیگر کشورهای صنعتی حداقل یک منبع اصلی برای پلنت های کرایوژنیک و PSA مانند Linde در آلمان باشیم. ما سعی داریم حداکثر این تجهیزات ساخت داخل شود و از توانمندی دیگر شرکتهای داخلی استفاده کنیم؛ نه فقط به خاطر حمایت از ساخت داخل که هدف ما سازندگان است، بلکه کیفیت این تجهیزات با نظارت دقیق تیمهای مهندسی و بازرسی و کارفرمایان بهتر از تجهیزاتی است که از چین وارد می شود.
رییس هیات مدیره هتکو با اشاره به سابقه فعالیت طولانی شرکت متبوع خود در پروژه های فولاد، سیمان و سایر صنایع معمول، اعلام کرد: طی 13 سال اخیر در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی انواع کمپرسورهای Centrifugal، کمپرسورهای Screw و اخیرا کمپرسورهای Reciprocating در پروژه هایی مثل پالایشگاه های تهران، اصفهان و شیراز، آبادان و پتروشیمی ها مثل پتروشیمی زاگرس که یکی از بزرگترین پلنت های ASU در دنیا است، پتروشیمی آپادانا و پالایشگاه اصفهان برای پلنتهای تولید نیتروژن، پروژه های متعددی را اجرا کرده و یا در حال اجرا داریم و اعتماد و توجه مدیران این مجموعه ها به ساخت داخل را در پی داشته است.
این فعال حوزه ساخت کمپرسور و ASU درخصوص تاسیس مرکز تحقیقات کرایوژنیک هتکو در دانشگاه شریف تصریح کرد: این مرکز که برای اولین بار در کشور و با کمک و همراهی آقای دکتر افشین افتتاح شد، چند دلیل و هدف را پیگری می کند. دلیل اصلی این بود که باید یک مرکز علمی برای این علوم Hi Tech که کشور نیاز بسیاری به آن دارد، ایجاد شود و بتوانیم دانشجویان فوق لیسانس و دکترا را در این مرکز با این تکنولوژی آشنا نموده و پایان نامه های آنها را در همین راستا تعریف و حمایت کرده تا درنهایت این متخصصان را جذب شرکت هتکو کنیم و نیروهایی که در آینده برای شرکت هتکو جذب میشوند، عقبه ای از این تکنولوژی داشته باشند. مزیت دیگر اینست که ما از طریق دانشگاه به بازارهای خارج از ایران هم ورود کرده ایم و دانشگاه صنعتی شریف به خاطر اعتبار جهانی که دارد وقتی در کنار ما قرار می گیرد، اعتبار کار ما را نیز دوچندان میکند.
صدری درباره صرفه جویی ارزی و چشم انداز صادراتی محصولات هتکو گفت: شرکت هتکو برای تامین تجهیزات خودش مجبور است واحدهایی را در خارج از کشور برای خرید تجهیزات اصلی داشته باشد و هم اکنون این دفاتر حتی پایه ای برای صادرات هتکو به کشورهای چین، روسیه، اروپا و بهخصوص امارات تبدیل شده اند و این دفاتر برای تعمیر و فروش محصولات ما اقدام می کنند.
این فعال دانش بنیان ادامه داد: در حال حاضر هم شرکت های پالایشگاهی و پتروشیمی که ارز در اختیار دارند، قراردادهای خود را با شرکت های سازنده داخلی به صورت ریالی می بندند و همین خودش ۲۰ الی ۳۰ درصد به نفع شرکتهای پتروشیمی و پالایشگاهی خریدار است و چون ما این تجهیزات را ساخت داخل کرده ایم، رقم قابل توجه حداقل ۳۰ درصدی فقط از نظر اختلاف نرخ ارز و ریال به نفع کارفرمایان دربردارد. از مزایای دیگر آن اشتغال زایی و کاهش هزینه های ساخت تجهیزات است، به هر حال به دلیل دستمزدهای پایین در کشور، هزینه های ساخت ما حتی از چین هم پایین تر شده است، لذا اگر بازار کار برای صادرات باز شود، توان رقابت با شرکت های خارجی را به خوبی داریم.
رییس هیات مدیره هتکو در مورد ارائه لاینسس محصولات توسط برند هتکو تاکید کرد: در حال حاضر هتکو به دلیل دانش بنیان بودن در پکیج های هیدروژن، PSA و کرایوژنیک، لایسنسور این پکیج ها شده است و خیلی از شرکت های کوچک فقط دانش مهندسی از ما خریداری می کنند. لذا، هتکو یکی از معدود شرکت های سازنده است که در دپارتمان مهندسی آن حدود ۶۰ نفر در رشته های مختلف در حال فعالیت هستند و به خیلی از شرکتها فقط خدمات مهندسی و Basic Design را ارائه می کنیم.
صدری درخصوص بحث حمایت دولت و وزارت نفت از شرکتهای دانش بنیان همچون هتکو گفت: البته که حمایت از شرکت های دانش بنیان همچون هتکو انجام شده و این حمایت از سوی مدیران میهن پرست و عزیز بوده که درک می کنند مدیریت مجموعه ای با ۴۰۰ نفر نیرو در این شرایط چقدر دشوار است و برای حفظ این مجموعه کمک و حمایت و اعتماد کرده اند و ما توانستیم بواسطه اعتماد و حمایت آنها این تجهیزات را سفارش بگیریم و بسازیم. ولی موانعی هم وجود دارد، به عنوان نمونه شرکتهایی هم وجود دارند که به نام تولیدکننده فعالیت کرده اما تجهیزات خود را با پایین ترین کیفیت و استانداردها از خارج از کشور وارد می کنند که نیاز به ورود واحدهای نظارتی دارد تا ورود چنین شرکت های را به AVL ها بگیرند تا شرکتهایی که در مناقصات مشارکت دارند تا حدودی غربال شوند و در نتیجه به شرکتهای دانش بنیان واقعی کمک بشود.
این فعال دانش بنیان در مورد واردات تجهیزات خارجی بی کیفیت به نام ساخت داخل و ریبرندینگ آنها افزود: این موضوع به کرات پیش می آید و حتی برخی از شرکت های قدیمی باسابقه، در برخی مواقع به شرکت های واسطه چینی تبدیل شده اند و با کیفیت بسیار پایین و به نام ساخت داخل قرارداد می بندند و درنهایت یک محصول بی کیفیت چینی تحویل می دهند. به هر حال امیدوارم حمایت از شرکتهای دانش بنیان واقعی همچنان برقرار باشد تا شاهد پیشرفت های بیشتر کشور باشیم.