کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

ضرورت ورود نهادهای نظارتی به پروژه واحد ۶۰۰ پتروشیمی آبادان؛

چرا پروژه پتروشیمی آبادان پنج برابر گرانتر تمام شد؟!

11 ارديبهشت 1400 ساعت 10:50

پروژه‌ای که طبق مطالعات اولیه برآورد مالی مورد نیاز آن حاکی از 50 تا 60 میلیارد تومان بود با 240 میلیارد تومان ساخته و راه‌اندازی شد تا محصولات آن بدون مشتری باشد!


  به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی"نفت ما "، «استقلال اقتصادی بدون تولید ملی محقق نمی‌شود.» با رفتن با پایگاه اینترنتی پتروشیمی آبادان، با این جمله از فرمایشات مقام معظم رهبری مواجه خواهید شد که در بنری بزرگ خودنمایی می‌کند و نشان‌دهنده استراتژی این پتروشیمی برای حضور در واحد تولید جبهه اقتصادی در جنگ نابرابری است که آمریکا علیه کشورمان به راه‌ انداخته است؛ اما اگر فکر می‌کنید این استراتژی در حال انجام است، سخت در اشتباهید.
 
صرف هزینه 6 برابر برآورد اولیه برای هیچ!
پتروشیمی آبادان به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین واحدهای صنعت پتروشیمی کشور، مامور اجرای طرح تولید پی.وی.سی موسوم به طرح 600 بود. پیش‌بینی مالی این طرح در ابتدا 50 تا 60 میلیارد تومان اعلام شد اما پس از پروسه‌ها و فازهای مختلف افتتاح و تعطیلی‌های موقت، بالاخره با هزینه‌ای بالغ بر 240 میلیارد تومان به بهره‌برداری نهایی رسید تا تولیدات پی.وی.سی این پتروشیمی افزایش قابل توجهی یابد و این محصول همیشه پرمشتری، بتواند گره‌ای از مشکلات ارزی کشور را بگشاید.
اولین ایرادی که به اجرای طرح 600 وارد است، هزینه‌کرد بیش از 190 میلیارد تومانی و انحراف 5 برابری از رقم اولیه احداث این طرح است که جای هیچ توجیه و توضیحی ندارد. اهمیت پرداختن به این موضوع از آنجا ناشی است که پی.وی.سی مهم‌ترین محصول تولیدی این پتروشیمی است و لابد با تولید محصولی مرغوب، می‌توان این زیان تحمیل شده را جبران کرد؛ اما نتیجه‌ای که فعلاً به دست آمده، شرایط را کمی پیچیده نشان می‌دهد.
در یک مرحله توسعه، تولید پی.وی.سی پتروشیمی آبادان در سال ۱۳۸۴ به حدود60 هزار تن افزایش یافت و سرمایه‌گذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌ها به دنبال آن بود تا این پتروشیمی به تولید سالانه 110 تن پی.وی.سی دست یابد، امری که بر اساس تجربیات به اثبات رسیده در صنعت پتروشیمی محقق می‌شد اگر؛ مدیریت درست بر آن مقرر می‌شد.
 
نتیجه معکوس به دلیل ناکارآمدی‌های مدیریتی
به هر حال واحد 600 پتروشیمی آبادان پس از چند بار افتتاح و بازافتتاح، در مدار تولید قرار گرفت. این اتفاق پس از ۱۸ ماه با انجام تعمیرات ناشی از آتش‌سوزی تیرماه 1397، به بهره‌برداری مجدد رسید تا این واحد پرهزینه بتواند با تولید محصول نهایی مرغوب و فروش آن در بازار پرمشتری بین‌المللی کسب درآمد کند اما غافل از اینکه پی.وی.سی تولیدی آنچنان نامرغوب است که تولیدات در انبارها دپو می‌شوند و خریداری برای آن پیدا نمی‌شود.
گویا حجم تولیدات هم قابل توجه بوده است. طبق نامه محسن علوی، مدیرعامل پتروشیمی آبادان به سرپرست نظارت بر ناشران بازار پایه در بازار بورس در خردادماه گذشته، خبر از موفقیت‌آمیز بودن عملیات بازسازی و نوسازی واحد VC این پتروشیمی داده و اعلام شده بود؛ این واحد در سرویس تولید قرار گرفته و محصول در سریعترین زمان ممکن مرغوب و قابل بهره‌برداری شده است.
طبق این نامه تولید VCM در پتروشیمی آبادان به میزان 52.250 تن تا پایان سال منجر به تولید 47.870 تن پی.وی.سی در واحد 600 می‌شود. حجم قابل توجهی که از تحقق آن اطلاع کافی نداریم؛ اما آمارهای فروش محصولات پتروشیمی و پی.وی.سی به ما می‌گوید؛ محصول تولیدی از مرغوبیت لازم بی‌بهره است و مشتری برای آن وجود ندارد.
آنچه در واحد 600 رخ داده بدون شک ناشی از ناکارآمدی مدیریتی است که متأسفانه گریبانگیر برخی واحدهاست و هرچه بعضی از واحدهای پتروشیمی در تولید، توسعه و صادرات و بهره‌وری و به‌روزرسانی سرآمد صنایع در منطقه محسوب می‌شوند برخی پتروشیمی‌های قدیمی‌تر که باید وظیفه پیش‌رو بودن را به دوش بگیرند، نسبت به عملکرد خود بی‌تفاوت هستند و این قطعاً به همان معضل انتخاب مدیر کاردان و شایسته‌سالاری باز می‌گردد که گاهی در حلقه انتصابات قبیله‌ای گم و کم‌اهمیت می‌شود. آنچه که در این گزارش بیشتر جلب توجه می نماید اهمیت و ضرورت دستگاههای نظارتی به پروژه ۶۰۰ آبادان است تا مشخص شود پروژه ای که قرار بوده است با حدود ۶۰ میلیارد تومان راه اندازی شود با ۲۴۰ میلیارد تومان به اتمام رسیده است؟! بررسی قیمت قطعات خریداری شده در این شرکت می تواند به این موضوع کمک کند.


کد مطلب: 134968

آدرس مطلب :
https://www.naftema.com/report/134968/چرا-پروژه-پتروشیمی-آبادان-پنج-برابر-گرانتر-تمام

نفت ما
  https://www.naftema.com