به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی "
نفت ما"،بانک سرمایهگذاری گلدمن ساکس پیشبینی کرده است که ائتلاف اوپکپلاس در ماه سپتامبر یک ابرجهش دیگر در تولید نفت اعمال خواهد کرد تا کاهش ۲.۲ میلیون بشکهای را بهطور کامل لغو کند. این در حالی است که تصمیم اخیر برای افزایش عرضه در ماه اوت فراتر از انتظار تحلیلگران بوده است.
سایت تحلیلی اویل پرایس در گزارشی به پیش بینی گلدمن ساکس از افزایش تولید اوپک پلاس در ماه آینده پرداخته است. این نشریه در گزارش خود آورده است: بانک سرمایهگذاری گلدمن ساکس اعلام کرده است که تولیدکنندگان عضو اوپکپلاس احتمالاً در ماه اوت درباره اعمال یک ابرجهش دیگر در تولید برای سپتامبر به توافق خواهند رسید؛ اقدامی که روند لغو کاهش تولید ۲.۲ میلیون بشکهای در روز را تکمیل خواهد کرد. این تحلیل پس از آن منتشر شده که این ائتلاف با تصمیمی فراتر از انتظار، افزایش عرضه نفت در ماه اوت را اعلام کرد.
گلدمن ساکس در یادداشتی آخر هفته نوشت که گروه اوپکپلاس در مسیر لغو آخرین بخش از کاهش ۲.۲ میلیون بشکهای قرار دارد و این بخش معادل ۵۵۰ هزار بشکه در روز خواهد بود که در سپتامبر اعمال میشود.
افزایش غافلگیرکننده عرضه نفت در اوت
روز شنبه، هشت کشور عضو اوپکپلاس که تاکنون عرضه نفت به بازار را محدود کرده بودند، تصمیم گرفتند تولید نفت را در ماه اوت بیش از میزان پیشبینیشده افزایش دهند.
در نشست مجازی روز شنبه، هشت عضو اصلی این ائتلاف به رهبری عربستان سعودی توافق کردند که ۵۴۸ هزار بشکه در روز به عرضه جهانی اضافه کنند؛ رقمی که از پیشبینی قبلی یعنی افزایش ۴۱۱ هزار بشکه در روز فراتر رفت. این اقدام مسیر را برای لغو کامل کاهش تولید ۲.۲ میلیون بشکهای، تقریباً یک سال زودتر از برنامه، هموار میسازد.
اهداف راهبردی اوپکپلاس و نقش عربستان
تحلیلگران گلدمن ساکس در یادداشتی که توسط خبرگزاری رویترز منتشر شد، نوشتند: «اعلامیه روز شنبه برای تسریع افزایش عرضه، اعتماد ما را به ادامه تغییر روندی که تابستان گذشته به آن اشاره کرده بودیم، افزایش میدهد. این تغییر بهسوی تعادل بلندمدتتری متمایل است که بر نرمالسازی ظرفیت مازاد، حفظ سهم بازار، انسجام درونی ائتلاف و مهار راهبردی تولید نفت شیل آمریکا تمرکز دارد.»
کشورهای عربستان سعودی، روسیه، عراق، امارات متحده عربی، کویت، قزاقستان، الجزایر و عمان، با استناد به «بنیانهای سالم بازار نفت در شرایط کنونی و چشمانداز باثبات اقتصادی جهانی» و همچنین «سطح پایین ذخایر نفتی»، تصمیم گرفتند تولید نفت در اوت را بیش از سطح پیشبینیشده افزایش دهند.
پیامدهای تولید بالاتر برای قیمت و سهم بازار
این تصمیم منعکسکننده بنیانهای صعودی کوتاهمدت برای بازار نفت در تابستان جاری است. ابرجهش در تولید همچنین تأییدی است بر چرخش بزرگ اوپک از دفاع از قیمت نفت بهسوی افزایش تولید و بازپسگیری سهم بازار برای کشورهایی مانند عربستان که به سهمیههای خود پایبند بودهاند، درحالیکه کشورهایی که بیشازحد مجاز تولید کردهاند، اکنون باید از بیشتر سهم خود از افزایش تولید صرفنظر کنند.
در میان این کشورها، به نظر میرسد عراق و روسیه تلاش میکنند تا با تصمیمات اوپکپلاس هماهنگ شوند، اما قزاقستان همچنان از توافق سرپیچی میکند و صدها هزار بشکه در روز بیش از سقف تعیینشده تولید میکند. قزاقستان این اقدام را با اشاره به ناتوانیاش در وادار کردن شرکتهای بزرگ نفتی خارجی به کاهش تولید از پروژههای جدید توجیه میکند.
تأثیر افزایش عرضه بر مازاد بازار نفت
افزایش واقعی تولید اوپکپلاس کمتر از رقم اعلامشده خواهد بود، زیرا باید به دلیل تولید مازاد گذشته، برخی کشورها تولید خود را کاهش دهند یا سهم کمتری از افزایش تولید داشته باشند.
با این حال، تحلیلگران میگویند ابرجهش تولید در اوت و احتمالاً در سپتامبر موجب تسریع در شکلگیری مازاد عرضه در بازار نفت خواهد شد، بهویژه پس از پایان اوج تقاضای تابستانی در پاییز و زمستان.