فریدون مجلسی، تحلیلگر مسایل بین الملل، در گفت و گو با خبرنگار آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی «
نفت ما» درباره نوع رابطه و همکاری ایران با روسیه اظهار داشت: نظام سیاسی ایران در شرایط اصرار به رابطه استراتژیک با روسیه دارد که کاخ کرملین در طول همه این سال هایی که کشور ما با نظام بین المل چالش های جدی داشت و به طور جدی تحت تحریم ها تحت فشار است، هیج وقت قدمی در راستای کاهش مشکلات مان برنداشته است و فقط به رای منفی و حتی ممتنع علیه ایران بسنده کرده است.
دیپلمات پیشین در ادامه گفت: نکته ملموس و غیرقابل انکار چیزی جز این نیست که روسیه به ایران دید اربابرعیتی دارد و متاسفانه ما نسبت به این رویکرد منفعت طلبی روس ها بی تفاوت هستیم. البته نمی توان منکر این شد که تحریم های کشورهای غربی، دلیل اصلی نگاه جدی ما به برقرای رابطه با روسیه و چین است. با این حال باید اذعان داشت، اینکه همه تخم مرغ هایمان را در سبد روس ها و چینی ها بریزیم، بی شک می تواند در مناسبات دیپلماتیک و اقتصادی مان تاثیری بسیار جدی و غیرقابل جبران بگذارد.
او افزود: به عنوان مثال در حالی که تهران و مسکو مدعی رابطه ای نزدیک و استراتژیک هستند، ایران همچنان منتظر است روسیه جنگندههای موعود سوخو 35 را تحویل بدهد که این امر مهم توسط روس ها با بی توجهی محض روبرو شده است و در کمال تعجب دستگاه دیپلماسی ایران، آنطور که لازم است، به این اهمال و کوتاهی روسیه واکنشِ لازم نشان نمی دهد.
وی توضیح داد: وقتی کشوری مثل ایران چون به ایدئولوژی خودش تاکید و اصرار دارد، به طور طبیعی در تقابل با نظام بین الملل قرار می گیرد که باطبع «نزدیکی با کشورهایی که در مناسبات جهانی حرف های زیادی برای گفتن دارند» باید در دستور کارشان قرار بگیرد که بر همین اساس، ایران روی روسیه حساب می کند. با این توضیح که روس ها، نه در فقط در مقطع فعلی، بلکه در دهه های گذشته هم با این نیت با ایران ارتباط سیاسی_اقتصادی می گرفتند که اهداف شان را به سرانجام برسانند.
مجلسی یادآور شد: کشور ما در شرایطی که همین چند هفته پیش با اسرائیل و آمریکا رویارویی نظامی داشت و موقعیت فوق العاده حساس و خطیری را پشت سر گذاشت که روسیه و به طور مشخص ولادیمیر پوتین در عمل هیچ برنامه ای برای کاهش تهدیدهای ما نداشت تا مشخص شود، روس ها شریکی کارآمد برای ایران نیستند.